Krijgt de Sahara concurrentie??….Oh nee, ontbossing op de Manderheide!
KRIJGT DE SAHARA CONCURRENTIE???? ……….. OH NEE ONTBOSSING OP DE MANDERHEIDE
Grote kale dorre vlakten kenmerken sinds enkele weken de Manderheide. Waar eens bomen stonden groeit nu niets meer. Slechts enkele boomwortels en stobben herinneren nog aan de bosjes van het Streu.
Volgens de terreinbeheerders van Landschap Overijssel moet op deze kale vlakten heide gaan groeien zoals dat 100 jaar geleden ook het geval was.
Zij voeren de Europese plannen van Natura 2000 uit.
Daar hebben wij als Stichting Behoud Twents Landschap begrip voor omdat heide een specifiek landschapstype is waar zeldzame plant- en diersoorten voorkomen zoals zandhagedis, gentiaanblauwtje en nachtzwaluw.
Het plan Natura 2000 is echter uitgedacht aan de tekentafel door de ecologen in Brussel en is niet bedacht door lokale terreinbeheerders en/of omwonenden. Het heeft daardoor weinig draagvlak in de regio.
Als natuurliefhebbers van de Stichting Behoud Twents Landschap doet de desolate aanblik van verwoeste bossen echt pijn. Terwijl in de eerste fase van omvorming naar heide diverse bomen en boomgroepen zijn blijven staan ,op ons verzoek, zijn tijdens de tweede fase alle bomen rigoureus gerooid en staat er soms nog een enkele dode boom.
Deze ontbossing staat haaks op het beleid van het WWF. Het Wereld Natuurfonds pleit namelijk uitdrukkelijk voor de stopzetting van ontbossing wereldwijd, maar de kaalslag in Nederland gaat in hoog tempo door om heidevelden en stuifzanden te creëren.
https://www.wwf.nl/wat-we-doen/focus/bossen/ontbossing/ontbossing-moet-stoppen
Ook de Universiteit Wageningen heeft in 2017 al gewaarschuwd voor een te grootschalige ontbossing in Nederland:
‘Een recente analyse van het Nederlandse bosareaal op basis van topografische kaarten en luchtfoto’s, die morgen gepubliceerd wordt in het Vakblad Natuur, Bos en Landschap, laat zien dat de oppervlakte bos in Nederland sinds 2013 jaarlijks met 1350 hectare is afgenomen. Per jaar is gemiddeld 3036 hectare bos verdwenen, wat slechts deels gecompenseerd wordt door de jaarlijkse aanplant van 1686 hectare nieuw bos elders.’
https://www.wur.nl/nl/nieuws/ook-in-nederland-vindt-ontbossing-plaats.htm
De ontbossing op de Manderheide is een uitvloeisel van Natura 2000. Deze theoretische natuurplannen houden geen rekening met het kleinschalige karakter van het Twentse Landschap en met de mening van het Twentse publiek.
Onze Stichting Behoud Twents Landschap heeft uitdrukkelijk gevraagd tijdens overleggen met Landschap Overijssel/SBB om meerdere boomgroepen en bosjes te sparen zodat de ingreep niet te grootschalig zou uitvallen en de ecologische kwaliteit niet te zeer wordt beschadigd.
Uit onze laatste schouw op de Manderheide is duidelijk gebleken dat terreinbeheerder Landschap Overijssel daar geen boodschap aan heeft gezien de ecologische woestijn die er is ontstaan na de tweede fase van omvorming naar heide.
Bovendien is onduidelijk waar het verloren gegane bos wordt gecompenseerd in Overijssel. Niemand kan onze stichting daar een duidelijk antwoord op geven.
Wij doen een uitdrukkelijk verzoek aan Landschap Overijssel om tijdens de laatste fase van de omvorming (uitvoering juni 2023) naar heide zoveel mogelijk vitale boomgroepen of bosjes te sparen zodat het kleinschalige karakter van de Manderheide en het Twentse landschap kan worden behouden.
Stichting Behoud Twents Landschap
Secretariaat: Chris van Benthem/Moniek Klister
info@behoudtwentslandschap.nl
www.behoudtwentslandschap.nl
06-13189115